Kunnallinen kansanäänestysaloite Turun toriparkista jätettiin tänään Turun kaupungin kirjaamoon, jossa valtuuston edustajat vastaanottivat paperinivaskan. Nimien tarkistamisen jälkeen valtuuston on viipymättä tehtävä päätös kansanäänestyksen järjestämisestä. Täydellisiä nimiä aloitteessa oli lähes 13 000, ja jos vajaavaiset tiedot otettaisiin huomioon, nousisi määrä noin 15 000 nimeen.
Vastaisuudessa kansanliike keskittyy päättäjien lobbaamiseen yhteydenotoilla kansanäänestyksen puolesta sekä pitämään asiaa esillä mediassa. Uutisointia aloitteen luovutustilaisuudesta voi lukea mm. Iltalehden ja Turun Radion nettisivuilta.
Myöhässä saapuneita nimiä voi tuoda Maailmankauppa Aamutähteen, Eerikinkatu 5, josta ne toimitetaan eteenpäin valtuustolle. Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille!
tiistai 2. joulukuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Ja neuvoa-antava äänestys tulisi maksamaan puoli miljoonaa veronmaksajien rahoja. Tosi kiva, miksi ihmeessä tämmöisiä älyttömiä hankkeita tarvitsee toteuttaa? Turun tauti elää teidän hankkeidenne kautta. Eikö ole riittävästi jo siinä, että kaupunginvaltuustossa asiaa jankataan vuositolkulla, täytyy sitä vielä pitkittää kaiken maailman mielipidetiedusteluilla, jonka saisi halvemmalla esimerkiksi yliopiston sosiologian laitokselta tilattuna. Nyt jo lauantaisin parkkihallit ovat tupaten täynnä ja kävelykatu vie lisää parkkipaikkoja, ja sitten sanotte ettei lisää parkkitilaa tarvita. Omituisia olette.
Onneksi olkoon mahtavasta saavutuksesta nimien keräämiseksi. Jään odottamaan tuloksia mielenkiinnolla.
Mari Saario,
Varsinais-suomen vihreät piirin pj.
Vastaan nimettömälle vain omasta puolestani:
Luulisin, että puoli miljoonaa on liioittelua, koska se on Turun Sanomien ilmoittama summa.
Turun tauti on minun käsitykseni mukaan ollut sitä, että liikemiehet ovat vastoin kaupunkilaisten tahtoa saaneet rakentaa ydinkeskustan täyteen mahdollisimman halpoja, mutta heille itselleen paljon tuottavia rakennuksia. Halpojen ja rumien elementtitalojen tieltä on purettu pois historiallisia puu- ja kivitaloja, joiden julmasta kohtalosta on kirjoitettu kirjojakin, mm. Harri Kalpan kirja: Muuttuva kaupunki: Turku eilen ja tänään, selventää hyvin tätä ilmiötä.
Kaupunginvaltuustossa onkin jankattu toriparkki-asiaa vuositolkulla, ja se on maksanut valtavasti. Näyttäisi siltä, että vain kuntalaisäänestyksellä saadaan tarpeeksi painavasti päätepiste tälle kiistalle, oli se sitten puoltava tai vastustava, aivan sama kunhan demokratia toteutuu. Demokratia on kansanvaltaa, eikä pienen poliittisen eliitin diktatuuria. Edustuksellinen demokratia ei ole voinut toimia toriparkin kohdalla, koska kaikki suuretkaan puolueet eivät ilmoittaneet kantaansa toriparkkiin ennen kuntavaaleja. Ryhmäkuri hiljentää valtuustossa monet toriparkin vastustajat tai jopa kannattajat, vaikka he ovat saattaneet saada kymmeniä tai satoja ääniä kaupunkilaisilta nimenomaan toriparkkikantansa vuoksi.
Keskustan parkkihallit, kuten Louhi, eivät tietääkseni ole täynnä kuin muutamina päivinä vuodesta, ehkä juuri joulusesonkien viikonloppuina. Muina vuodenaikoina ne ovat lähes poikkeuksetta puolityhjillään, se on fakta, joka voidaan todistaa. Älkää uskoko Turun Sanomien nimettömiä kolumnisteja, vaan käykää itse katsomassa tyhjyyttään ammottavaa Louhea.
Onko omituista matkustaa joukkoliikenteellä, polkupyörällä tai kävellen? Miksi autoilu ja keskustan kalliin tilan tuhlaaminen niiden parkkipaikoiksi ei ole omituista?
Yhden auton pysäköintipaikka parkkihallissa vie tilaa keskimäärin 35 neliömetriä. Siihen sisältyy ajoväylät ja tarvittavat lisätilat. Eikö olisi tehokkaampaa jopa kaupankäynnin kannalta käyttää kaavaillut parkkitilat sen sijaan liike- ja kulttuuritiloiksi? Silloin keskustasta saataisiin paljon tiiviimpi ja houkuttelevampi, ilman liiallista liikenteen pakokaasua tai autojen luomaa meteliä ja maisemahaittaa. Ihmiset tulevat keskustaan joka tapauksessa, eivät parkkihallien vaan kauppojen ja palvelujen perässä. Kaavoitusratkaisuilla voimme näin ilmastonmuutoksen aikana edes hieman vaikuttaa siihen, kulkevatko ihmiset yksityisautoilla vai joukkoliikenteellä, jonka taso nousee käyttöasteen mukaan
Tuhlaammeko keskustan pinta-alan yksityisautojen käyttöön, vai haluammeko rakentaa viihtyisää kevyen liikenteen keskustaa, johon mahtuu paljon enemmän kaikkea muutakin?
Hyvin tehty! Itseäni harmittaa, etten ehtinyt saamaan nimeäni listaan.
Toriparkin ongelma on, että ei sitä tavalliset ihmiset kaipaa. Jos haluat autolla ostoksille lähdet Myllyyn tai johonkin muuhun automarkettiin; siellä on kuitenkin paremmat ostosmahdollisuudet kuin keskustassa. Toriparkki on aivan älytön aloite, parikymmentä vuotta ajastaan jäljessä! Tämän vuoksi sitä ei haluta. Sen vuoksi sitä vastustetaan. Ei ainoastaan periaatteesta (vaikka niitäkin varmaan myös löytyy). Uudessa keskustassa ei ole tilaa autoille ja kauppatoria pitäisi kehittää aivan toiseen suuntaan.
Autot pois keskustasta - se on tulevaisuutta.
Voisiko Turku olla edelläkävijä edes jossain? Please? ;)
Mielenkiintoista argumentointia. Kansanäänestys nyt vaan ei olisi demokraattinen mittari, koska ihmiset eivät viitsi käydä äänestämässä. Ikävää mutta totta. Sen sijaan pieni äänekäs joukko ohjaisi tällöin enemmistöstä riippumatta - sitä kritisoitte ja siihen samalla ajatte.
Mielenkiintoista on myös, ettei 'Jonnen' mielestä kannata uskoa asiantuntijoiden arvioita kansanäänestyksen kustannuksista. Sori, mutta ne eivät olleet TS:n lukuja.
Ja mitä parkkihalleihin tulee, ovat ne täynnä useampina päivinä jo nyt. Itse olen sitä ollut useasti todistamassa. Viimeksi torstai-aamupäivällä, kun Eskelissä ei ollut enää kuin muutama paikka jäljellä. Pian sen jälkeen sekin oli täysi. Parkkihallit riittävät ehkä vielä nykyiseen tarpeeseen (poikkeuspäiviä lukuunottamatta), mutta nykyisen kehityksen mukaisesti keskustasta häviää seuraavina vuosina parkkipaikkoja, vaikka toriparkki kumottaisiinkin. Tällöin olisi turha jälkikäteen itkeä, ettei parkkipaikkoja ole riittävästi. Paitsi yliopistonkadulta kirkon edestä, myös kaupungintalon ja kirjaston edestä on esimerkiksi parkkipaikat poistumassa.
Siis häh?
Asiasta äänestäminen ei siis olisikaan demokraattinen tapa?
Onko mielestäsi demokraattisempaa jos pieni klikki, joka kokee saavansa ideasta nappulaa, saisi päättää asiasta ihan itsekseen?
Äänestäminen voidaan tietysti mieltää kalliiksi tavaksi, mutta se on demokratiaa parhaimmillaan ja luo sitäpaitsi yhtekuluvaisuuden tasa-arvoisuuden tunnetta.
Uskoakseni suuri osa kaupunkilaisista jättäytyisi äänestämästä asiasta koska he eivät ole asiasta kiinnostuneita eikä heillä olwe väliä puoleen jos toiseen. Jäljelle jääneet, asiasta kiinnostuneet sitten äänestävät puolesta tai vastaan, oman mielipiteensä mukaan. Mikä tässä ei ole demokraattista?
Hienoa että toriparkin vastustavat ovat löytäneet sivulle kuvan kauppatorista jossa torin laita toimii autoparkkina.
Nyt kuitenkin on niin että tästä asiasta lienee turha enää jauhaa, toriparkki tulee halusit tai et ja hyvä niin sillä se on parasta Turulle vuosikymmeniin!
Oikeus ja järki voittivat. Toriparkki tulee sittenkin! Sitä eivät voineet katkeroituneet oman mielipiteensä vangit, jotka eivät halua asiasta keskustella tai kuulla järkisyitä, enää pitkittää, saati estää.
Lähetä kommentti