tiistai 17. maaliskuuta 2009

Mielipidekirjoitus: Miksi valtuuston enemmistö käänsi selkänsä turkulaisille?

Alla Turun Sanomien julkaisematta jättämä ja Turkulaisen lyhennettynä julkaisema kansanliikkeen yhteismielipidekirjoitus.

Miksi valtuuston enemmistö käänsi selkänsä turkulaisille?

Kuntalaki antaa mahdollisuuden neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseen. Äänestysten aiheita ei ole laissa mitenkään rajattu. Joulukuussa yli 13 000 äänioikeutettua turkulaista, lähes 9 % kaikista kaupungin äänioikeutetuista asukkaista, teki lain mukaisen kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä koskien toriparkin mahdollista rakentamista.

Turun kaupunginvaltuuston enemmistö päätti kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) esityksestä 16.2., ettei kansanäänestystä järjestetä. Kansanäänestyksen kaatoivat sosiaalidemokraattien ja keskustan valtuustoryhmät kokonaisuudessaan, yhdeksäntoista kokoomuslaista valtuutettua, kaksi valtuutettua RKP:stä sekä yksi Vasemmistoliitosta. Vähemmistöön jäivät vihreät, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, Suomen kansan sinivalkoiset, yhdeksän Vasemmistoliiton ja kaksi RKP:n valtuutettua sekä yksi kokoomuslainen varavaltuutettu.

Valtuuston enemmistö torjui mahdollisuuden vahvistaa turkulaisten kansalaisuutta ja sitouttaa heidät ja muut osapuolet mahdollisimman laajan ja avoimen päätösprosessin kautta toriparkkiratkaisuun ja samalla koko kaupungin kehittämiseen.

Valtuuston enemmistö käänsi näin selkänsä turkulaisille, jotka se tuomitsi pelkkään hallintoalamaisten ja demokratian sivustakatsojien osaan. Kehittyneeseen yhteiskuntaan kuuluu mahdollisimman avoin päätöksenteko ja hallinto. Edustuksellista demokratiaa ei palvele kansalaisten oma-aloitteisen vaikuttamisen poissulkeminen, vaan sen kunnioittaminen.

Valtuuston päätös syntyi muodollisesti lain mukaisesti ja laissa valtuustolle annetun harkintavallan puitteissa. Poliittisesti ja moraalisesti päätös merkitsee kuitenkin sitä, että toriparkista myöhemmin kaupunginvaltuustossa tehtävä ratkaisu ei edusta turkulaisten enemmistön mielipidettä, eikä siksi ole tekotavaltaan tämän enemmistön silmissä hyväksyttävä.

Vaikka osallistuminen edistää tutkitusti terveyttä ja henkistä hyvinvointia, Turussakin pyöritetyt erilaiset kaupunkilaisten osallistamisohjelmat ovat osoittautuneet pelkiksi kulisseiksi.
Esimerkiksi toriparkkiasiassa kaupunkilaiset eivät saa tietää, mitkä tekijät päätöksiin todella vaikuttavat ja kenen etuja ja tahtoa niissä toteutetaan.

Kansalaiset ovat saaneet kaksi muutakin opetusta. Ensiksi sen, että valtuustoon kannattaa äänestää henkilöitä, jotka tarpeen tullen uskaltavat antaa vastuun päätösten tekemisestä myös kuntalaisille itselleen. Toinen opetus on se, että kuntalakia tulee muuttaa. Kuntalaisten määräosalla (esim. 5 %:lla) on oltava oikeus tehdä aloite, joka todella velvoittaa kansanäänestyksen järjestämisen.

Edustuksellinen ja suora demokratia eivät sulje pois toisiaan. Jotta kansalaisten laskeva luottamus poliittiseen järjestelmään saataisiin käännettyä nousuun, on edustuksellisen demokratian rinnalle luotava todellisia ja kaikille kansalaisille avoimia suoran vaikuttamisen keinoja. Demokratiaa voidaan laajentaa ja syventää. Osallistavamman demokratian siemen on Turussakin kylvetty!

Li Andersson
Saara Ilvessalo
Mauno Joukamaa
Teea Jäske
Mari Kekkonen
Jaakko Leskinen
Helena Mannervo
Asko Mäki
Olli Raimo
Satu Salonen
Jari Suominen
Henry Söderholm
Anne Uotila
Tekla Vanhakartano
Jukka Väisänen

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taistelkaa loppuun asti vain rahavallan himolle Turun arvokkainta tonttia kohtaan. Näyttäkää mitä on suomalainen sisu. Hengessä mukana. terv Yks Turkulaine

Anonyymi kirjoitti...

Kukaan ei käätänyt selkää turkulaisille, vaan jotkut Turussa asuvat kääntävät selkänsä Turulle.
Turku näivettyy ilman kunnon parkkipaikkoja. Tori on liian arvokas paikka ollakseen melkein aina tyhjä ja autojen parkkipaikkana.
Elävä kaupunki tarvitsee tilaa ihmisille ja tapahtumille, ei autoille. En ymmärrä turkulaisten potemaa muutosvastaisuutta. Olen itse entinen turkulainen. Mutta muutin pois, sillä en kestä päätöksentekoa Turussa. Silti rakastan Turkua. On hyvä, että nuoret vihreät ovat innokkaita. Näin pitää olla, mutta kokonaisuuksien hahmottaminen on kyllä hyvin heikkoa.

ystävällisin terveisin
entinen turkulainen.

Anonyymi kirjoitti...

Yli 150 000 turkulaista ei allekirjoittanut mitään vetoomusta toriparkkia vastaan. Jos todellista demokratiaa haluatte, niin silloin vetoomuksiin ja muihin pitäisi saada yli puolet turkulaisista mukaan. Edustukselliseen demokratiaan taas kuuluu, että valittu joukko päättää ja valitsijat muuttavat politiikkaa vaaleissa, ei istunnoissa, vaikka vaalitulos olisikin toinen kuin joku yksilö haluaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Jos tänne saisi Lahtelaine saman kohtelun saanut kirjoittaa. Tänne Lahteenkin vuovataan juuri nyt samanlaista P- punkkeria torin alle.Lahden valtuusto muuttui viime vaaleissa porvari enemistöiseksi,30-29,ja viime valtuuston kokouksessa toriparkki päättettiin rakentaa.Mistään kansan äänestyksestä puhunut kukaan mitään. Ei se täälläkään mikään läpihuuto juttu ole, ensin sille on saatava rahaa, se on täällä Hämeessä tiukassa.
Toivon Teille Turkulaiset voimia vastustaa rahanvaltaa vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän päivän ajatustapa on muuttunut niin itsekeskeiseksi, ajatellaan vain omaa etua. Jos valt-ehdokas ei tarvitse kyseiseitä P-tilaa, se on sama jos äänestän sen puolesta. Se joskus hämärtyy, kumpaa siellä edustetaan, itseä vai äänestäjiä. Täällä Lahdessa rakennettiin Sibeliustalo, valtuusto äänesti, 30-29, se yksi ääni tuli vastustajien leiristä, kysymyksessä oli työpaikka. Siinä jatkossa pelasi puoluekuri ja paikkakunnalta muutto. Olisko Turkulaisten muistuttaa seuraavista vaaleista.