tiistai 24. helmikuuta 2009

Mielipidekirjoitus: Onko Suomessa todellista demokratiaa?

Me kuvittelemme, että meillä täällä Suomessa ja Turussa vallitsee demokratia. Tosiasiassa meille tärkeistä asioista päättävät pienet ”kuppikunnat” siitä huolimatta, että meillä on kunnallis- ja eduskuntavaalit, joissa voimme valita sopivaksi katsomamme edustajat edustamaan näkemyksiämme.

Hyvänä esimerkkinä demokratiasta on muun muassa Sveitsi. Siellä monet päätökset, kuten suuremmat investoinnit kuntatasolla, päätetään kansanäänestyksellä. Vuosittain kansanäänestyksiä on paljon. Suomessa on käytössä neuvoa-antava kansanäänestys. Suomen historiassa valtakunnallisella tasolla niitä on ollut kaksi ja kuntatasolla noin 50. Kuntatason neuvoa-antavat kansanäänestykset ovat liittyneet esimerkiksi kuntaliitoksiin ja tiejärjestelyihin ym.

Meillä Turussa polttavana puheenaiheena on maanalaisen toriparkin rakentaminen. Lähes 13000 turkulaista eli melkein 9 % äänioikeutetuista allekirjoitti marraskuun lopussa 2008 vetoomuksen kansanäänestyksen järjestämiseksi toriparkin rakentamisesta. Tammi-helmikuussa 2009 kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat sitä mieltä, että kansanäänestystä toriparkista ei tarvita. Kaupunkilaisten pitää siis olla hiljaa ja tyytyä pienen ”kuppikunnan” päätökseen, vaikka vielä ei ole edesselkeästi tullut ilmi, kuinka paljon kaupungin varoja toriparkin toteuttamiseen loppujen lopuksi kuluu. Kaupunkilaisten kanta toriparkkiin ei toteutunut kuntavaaleissa 2008, koska niin moni Turun valtuustoonvalittu on vaalien jälkeen muuttanut kantaansa asiasta.

Kansalaisia kannattaisi kuunnella. Se kuuluu demokratiaan. Koska kuntalaki mahdollistaa kansanäänestyksen, niin lähes 13000 turkulaisella on oikeus siihen, että kuntalaki toteutuu heidän kohdallaan.

Mielestämme Turun keskustaa pitää kehittää. Parkkihalleja siellä on useita, joten käytetään ja tarvittaessa laajennetaan jo olemassa olevia halleja. Kaupungin verovaroja pitäisi käyttää maan päällisen keskustan kohentamiseksi, niin ettei tori enää näyttäisi "romanialaiselta pikkukaupungilta vuodelta 1972" kuten Jari Liitola Turkulaisessa joulun jälkeen kuvaili.

Anneli Lehtimäki, Helena Mannervo, Satu Salonen
Turun Kristillisdemokraatteja

Ei kommentteja: